Γαλάζιος Δούναβης                                      

Υπεύθυνος: Στρίκα Αλέξανδρος                                                         Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006– Τεύχος 7ο 

Σύνταξη: Γεωργιλάς Κωνσταντίνος

Το μηνιαίο δίγλωσσο περιοδικό του Ούγγρο-Ελληνικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τηλ.: +36-1/3361880  WEB: www.grhuchamber.com     E-mail: grhuchamber@t-online.hu


                                                                                                         ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

«Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ»

Στις 31 Μαίου 2006 το Ελληνο-Ουγγρικό Επιμελητήριο όργανωσε την 1η ‘Τουριστική Μέρα’.Η ‘Τουριστική Μέρα’ είναι μια συνάντηση που το Επιμελητήριο επιδειώκει να γίνεται κάθε χρόνο μεταξύ του Επιμελητηρίου των μελών και όχι μόνο που ασχολούνται με τον τομέα του Τουρισμού.Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να υπάρχει μια άμεση επικοινωνία τουριστικών γραφείων με το Επιμελητήριο ώστε να ακούγονται τα τυχόν προβλήματα που τα τουριστικά γραφεια αντιμετωπίζουν αλλά και να βρεθεί ένα πλάνο για την καλύτερη προώθηση της Ελλάδας , σαν τουριστικός προορισμός στην Ουγγαρία.Στην 1η ‘Τουριστική Μέρα’ που πραγματοποιήθηκε  σε αίθουσα συνεδριάσεων του Βank Center στην Szabadsag Ter , παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία κύριος Δημήτρης Κοντουμάς,ο Πρόεδρος Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας κύριος Θεόδωρος Σκέυης , ο Σύμβουλος της Πρεσβείας κύριος Φίλιππος Στέφανου , ο Α΄ σύμβουλος του Εμπορικόυ Τμήματος κύριος Χρήστος Φαρμάκης και κύριος Κουρούσης, ο ακόλουθος αμύνης της Ελληνικής Πρεσβείας κύριος Αδάμ Χατζηαλεξιάδης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ουγγρικού Επιμελητηρίου κύριος Αλέξανδρος Στρίκα, οι Αντιπρόεδροι του Ελληνο-Ουγρικού Επιμελητηρίου κύριοι Χαχόπουλος και Φαρατζής, η Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου κύρια Ελένη Κανάκη και περίπου 20 τουριστικά γραφεία.Μετά την επιτιχυμένη συνάντηση ακολούθησε μπουφές στο εστιατόριο Emporio με ελληνικές γευσεις από το αρτοποιείο, ζαχαροπλαστείο, catering Artosz.

 

Επιχειρηματική Αποστολή στη Βουδαπέστη

Στις 5-8 Οκτωβρίου 2006 ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) σε συνεργασία με το εμπορικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας , οργάνωσε μία επιχειρηματική αποστολή στη Βουδαπέστη με την συμμετοχή 7 ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν συνεργασία για την προώθηση των προιόντων τους στην ουγγρική αγορά.Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2006 οι αντιπρόσωποι των 7 αυτών εταιρειών και ο Πρόεδρος του ΟΠΕ συναντήθηκαν  με τον Πρέσβη κύριο Δημήτρη Κοντουμά, τον Α΄Σύμβουλο του Εμπορικού τμήματος της Ελληνικής Πρεσβείας κύριο Χρήστο Φαρμάκη και τον Πρόεδρο του Ελληνο-Ουγγρικού Επιμελητηρίου κύριο Αλέξανδρο Στρίκα όπου και ενημερώθηκαν για την οικονομική και επιχειρηματική πορεία της Ουγγαρίας .Την Παρασκεύη 6 Οκτωβρίου 2006 οι 7 αντιπρόσωποι συναντήθηκαν με ελληνικές και ουγγρικές εταιρείες  της Ουγγαρίας και συζήτησαν για πιθανές μελλοντίκες συνεργασίες.

 

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερομηνία /Ώρα /  Τόπος

Δραστηριότητα

22-24 Νοεμβρίου /Εκθεσιακό κέντρο Hungexpo 

Διεθνής έκθεση Τροφίμων «Foodapest»

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πηγή:MNB

€/ HUF

$/HUF

€/USD

BUX

BUBOR

FDI (M €)

Πληθωρισμ.

Α.Ε.Π

Έλλειμμα Προυπ.

20 Νοεμβρίου 2006

257,5

201,55

1,28199

23009

8 %

1523,4

6,3 %

3,6 %

-1356 Μ€ (10,1% GDP)

 

ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

 

Νέο κατάστημα με ελληνικά προιόντα στη Βουδαπέστη!

  • Μετά απο μία επαγγελματική επιτυχία στο χώρο του τουρισμού ο κύριος Tibor Nagy,μέλος του επιμελητηρίου με το τουριστικό γραφείο APOLLON TRAVEL, επεκτείνει την επαγγελματική του δραστηριότητα και στο χώρο των τροφίμων.Πρόσφατα ο κύριος Tibor Nagy άνοιξε στη Βουδαπέστη ένα κατάστημα με ελληνικά προιόντα , λιανικής και χονδρικής πώλησης, όπου οι καταναλώτες μπορούν να προμηθευτούν αυθεντικά ελληνικά προιόντα όπως ελιές, φέτα, κεφαλοτύρι, λάδι, κρασί,ούζο και πολλά άλλα. Το νέο αυτο  κατάστημα APOLLON – GÖRÖG CSEMEGE, βρίσκεται στην Alkotmany utca 16  στην 5η περιοχή.
  • Η εταιρεία Άρτος Ε.Π.Ε. άνοιξε καινούργιο κατάστημα προϊόντων στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Nyugati pu.Σύντομα αναμένεται να ανοίξει και σε άλλες τοποθεσίες όπως στην Pasareti ter. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί η εταιρεία να εισάγει τα προϊόντα της - αρτοποιήματα στο ευρύτερο αγοραστικό κοινό της Βουδαπέστης

Το Επιμελητήριο εύχεται κάθε επιτυχία και στα δύο μέλη μας..

  • Από τις 13 Νοεμβρίου προστέθηκε στα μέλη μας η εταιρεία Ellinart που ειδικεύεται σε γραφιστικά θέματα και εκτυπώσεις.

 

 

 

          

                 

Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μετά από πολλούς μήνες μη λειτουργίας η καινούρια ιστοσελίδα του Ελληνο-Ουγγρικού Επιμελητηρίου είναι πλέον γεγονός.Το Ελληνο-Ουγγρικό Επιμελητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει την κυρία Παπαδημητρίου Μαρία , μητέρα της βοηθού του Επιμελητηρίου Παπαδημητρίου Ελίνας , που  έφτιαξε με πολύ κόπο και μεράκι αυτή την ιστοσελίδα ,αφιλοκερδώς , με σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη προώθηση των σχέσεων μεταξύ των μελών και του επιμελητηρίου.Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.grhuchamber.com μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το επιμελητήριο και τα μέλη του.

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας και Βουδαπέστης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ουγγαρίας, το Τμήμα Ελλήνων Αντιστασιακών, το Ίδρυμα ΟΛΥΜΠΟΣ Τρίτης Ηλικίας, προς τιμή της 66ης επετείου του ιστορικού ΟΧΙ οργάνωσαν από κοινού πανηγυρική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κόρβινους της Ουγγρικής πρωτεύουσας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες ομογενών μας από όλη την ουγγρική επικράτεια καθώς και ανώτατοι εκπρόσωποι της Ελληνικής πρεσβείας , αυτοδιοίκησης και εκκλησίας. Από την Ουγγρική πλευρά παρέστη ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Υπηρεσίας Μειονοτήτων Ουγγαρίας, κ. Popovics György, ταυτόχρονα με  πολλούς  Ούγγρους φιλέλληνες.Στην εκδήλωση ο Κος Πρέσβης απηύθυνε τελευταίο χαιρετισμό , πρόσφερε για την κάλυψη άμεσων αναγκών των σχολείων μας, 4.000 Ευρώ και τίμησε τους αρχισυντάκτες του ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ και της εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, κα Αθηνά Χατζοπούλου και Χριστόφορο Αθανασίου για την πολυετή προσφορά τους στον ομογενειακό τύπο. Παράλληλα τιμήθηκε και η  κα Τσαρούχα για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της στην διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαρτίστηκε από ποιήματα, τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και παρουσίαση εικόνων από την Εθνική αντίσταση.Η εκδήλωση έκλεισε με το καθιερωμένο γλέντι συνοδευόμενο από την ορχήστρα του Γιώργου Κολλάτου και της Ασσήρου Θεσσαλονίκης μέχρι τις πρωινές ώρες.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

 

Οικονομικός πονοκέφαλος στις χώρες της διέυρυνσης.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουγγαρία που θυμίζουν Βουδαπέστη του 1956, κυβερνητική κρίση στην Πολωνία τέσσερις μήνες μετά το νέο σχηματισμό κυβέρνησης, πολιτική αστάθεια στην Τσεχία, είσοδος στην κυβέρνηση ακροδεξιών εθνικιστών στη Σλοβακία. Οι χώρες της διεύρυνσης έχουν προβλήματα .Οι πρόσφατες ταραχές στην Ουγγαρία και οι πιέσεις στο Φορίνι και το πολωνικό Ζλότι έφεραν στην επιφάνεια τη βαθιά ίωση από την οποία πάσχει η νέα Ευρώπη δύο χρόνια μόλις μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. Η προσαρμογή των νέων χωρών στις απαιτήσεις του Μάαστριχτ και του συμφώνου σταθερότητας ,στην υποχρέωση να μειώσουν το έλλειμμα στο 3% για να ενταχθούν στο Ευρώ , αποδεικνύεται ιδιαίτερα επώδυνη για σημαντικά στρώματα του πληθυσμού που ήδη έχουν καταβάλει μεγάλο τίμημα για την επιτυχία των προηγουμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.Μπροστά στην αναταραχή και ογκούμενη με άρωμα εθνικισμού δυσαρέσκεια , οι άλλοτε τίγρεις της κεντρικής Ευρώπης θυσιάζουν πλέον το στόχο του Ευρώ μεταθέτοντας την ημερομηνία ένταξης αντί του 2007-2008 για μετά το 2010.Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία που έγινε πρόσφατα θέρετρο βίαιων ταραχών με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να αναμένεται να ξεπεράσει το 10% του Α.Ε.Π.(υπερτριπλάσιο του ορίου και το υψηλότερο στην Ε.Ε). Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυξήσεις στους φόρους και περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες να τιθασεύσει το έλλειμμα, προκαλώντας όμως ταραχές. Παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις , ο πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι αύξησε τη φορολογία και τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο προχώρησε σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα και έβαλε δίδακτρα στα πανεπιστήμια.(50% του προϋπολογισμού πάει σε κοινωνικές δαπάνες).Η κεντρική τράπεζα προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση των επιτοκίων στο 7,75% (πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα της Σλοβακίας και Τσεχίας) προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η πτώση του φορινιού, παρόλο που εκφράζονται φόβοι περιορισμού της ανάπτυξης του Α.Ε.Π από 4% σε 2%. Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζει και η Πολωνία. Το Ζλότι έχει υποχωρήσει 2% έναντι του Ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Παρά τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 5%, αντιμετωπίζει πολύ υψηλή ανεργία που φθάνει στο 20% σε ορισμένες περιοχές. Σημαντικό πρόβλημα είναι και η μαζική μετανάστευση Πολωνών προς τη δυτική Ευρώπη. Κάπου μεταξύ 600 χιλιάδες με δύο εκατομμύρια Πολωνοί φέρονται να εγκατέλειψαν μόνο πέρυσι τη χώρα τους. Δεν πρόκειται μόνο για ανειδίκευτους εργάτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γιατροί και άλλες σημαντικές για την οικονομική και κοινωνική επιβίωση της χώρας ειδικότητες. Καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνει η Σλοβακία, που με ρυθμούς ανάπτυξης 7% έχει εξελιχθεί σε «Ντιτρόιτ» της Ευρώπης, προσελκύοντας επενδύσεις ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Επιτυχία που οφείλεται στα ισχυρά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα που υιοθέτησε.

Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 %

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας προχώρησε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 % διαμορφώνοντας έτσι το κεντρικό επιτόκιο στο 8%. Από τον Ιούνιο συνολικά τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2% σε μία προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού. Παρόλο που το επιτόκιο είναι το υψηλότερο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι προβλέψεις υποστηρίζουν ότι η αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2006 αγγίζοντας το 8,5 %.