Γαλάζιος Δούναβης                                

Υπεύθυνος: Στρίκα Αλέξανδρος                                                         Δευτέρα, 29  Μαΐου 2006  – Τεύχος 6ο 

Σύνταξη: Γεωργιλάς Κωνσταντίνος

Το μηνιαίο δίγλωσσο περιοδικό του Ούγγρο-Ελληνικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τηλ.: +36-1/3361880  WEB: www.grhuchamber.hu      E-mail: grhuchamber@t-online.hu

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Ετήσιος χορός του Ουγγρο – ελληνικού Επιμελητηρίου.

Στις 11 Μαρτίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο Hilton Westend, , ο ετήσιος χορός του Ουγγρο Ελληνικού βιομηχανικού- εμπορικού και τουριστικού επιμελητηρίου. Ο  μπουφές με τη μεγάλη ποικιλία ελληνικών φαγητών και γλυκών, η υπέροχη αίθουσα, η απαλή ζωντανή μουσική κατά τη διάρκεια του φαγητού , η πολύ καλή διάθεση όλων των καλεσμένων έδειχναν εξ αρχής την πολύ καλή οργάνωση της εκδήλωσης. Στη συνέχεια τη διασκέδαση ανέλαβε το συγκρότημα Συρτός και η Ελίνα Παπαδημητρίου όπου και το κέφι κορυφώθηκε.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία κο Δημήτρης Κοντουμάς. ο Επιτετραμμένος  της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Κριτσιώτης, η Πρέσβειρα της Κούβας  κα Σόνια Ντίαζ , ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας κ. Θεόδωρος Σκεύης, ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης  κ. Κοράνης  Λαοκράτης , ο κ. Bartha Ferenc  Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου , ο κ.  Μester László Βουλευτής και Δήμαρχος του 18ου διαμερίσματος Βουδαπέστης και η κα. Németh Erzsébet εκπρόσωπος Αυτοδιοίκησης του Δήμου Βουδαπέστης . Μέρος των χρημάτων από τη λαχειοφόρο αγορά θα διατεθούν για το Ελληνικό Σχολείο της Βουδαπέστης καθώς και ύστερα από αίτημα που έθεσε ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Στρίκα στον  υπεύθυνο του ξενοδοχείου Hilton Westend, η διεύθυνση του ξενοδοχείου αποφάσισε να δωρίσει 100.000 φιορίνια στο ελληνικό σχολείο στη Βουδαπέστη. Το Δ.Σ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την οργανωτική επιτροπή , αποτελούμενη απο τις κυρίες Μ. Φουντανέλα , Γ. Χειμωνάκη και Ε. Παπαδημητρίου για την εξαιρετική οργάνωση της βραδιάς και τη μεγάλη επιτυχία της.

 

Ο εορτασμός της επετείου της Εθνικής Επανάστασης του 1821 στη Βουδαπέστη

Την 25η Μαρτίου2006 στη Βουδαπέστη, στον χώρο του Πανεπιστημίου Corvinus πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, προς τιμή της Εθνικής Εξέγερσης του 1821, που οργάνωσε  η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, κ. Αλέξης Στεφάνου, ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας κ. Πέτρος Μπαρμπαλιάς, ο ΑΚΑΜ κ. Αδάμ Χατζηαλεξιάδης, ο Εμπορικός και Οικονομικός Σύμβουλος, κ. Κουρούσης, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, κ. Σκεύης Θεόδωρος, ο Πρόεδρος Βουδαπέστης, κ. Λαοκράτης Κοράνης, ο Ιερέας κ. Κάλοτα, ο Δήμαρχος Μπελογιάννη, κ. Κώστας Ριζογιάννης, υπάλληλοι της Ελληνικής Πρεσβείας, εκατοντάδες ομογενείς , καθώς και πάρα πολλοί Ούγγροι πολίτες . Επίσης τίμησε την γιορτή  ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Κρίτσιώτης

Τελικά θα ναι Γαλάζιος ο Δούναβης ?

Ο Δήμαρχος της Βουδαπέστης Gábor Demszky και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Miklós Persányi  εγκαινίασαν την έναρξη της κατασκευής διαχείρισης αποβλήτων στο νησί Csepel , ένα έργο το οποίο υπόσχεται στους πολίτες τη δυνατότητα να  κολυμπήσουν ξανά στο Δούναβη. Το έργο που είναι και το μεγαλύτερο στο είδος του στη κεντρική Ευρώπη, θα κοστίσει 533 εκατομμύρια δολάρια και υλοποιείται από την κοινοπραξία Degremont ,Hidepito ,και Alterra Γαλλικών και Ουγγρικών συμφερόντων. Το 65% της χρηματοδότησης αντλείται από την Ε.Ε και άλλο ένα 20% από το κράτος. Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2009 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2010 όπου και θα μειωθεί το ποσοστό των αποβλήτων στο 8% από 50% που είναι σήμερα. Με βάση τη κοινοτική οδηγία θα πρέπει η Ουγγαρία μέχρι το 2015 να προσθέσει 15.600 χιλιόμετρα αγωγούς στα υπάρχοντα 30.900 αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπου και θα είναι συνδεδεμένα το 88% των σπιτιών της Ουγγαρίας.

 

Ομιλία Διοικητή κεντρικής τράπεζας

Στις 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο West-End Hilton η ομιλία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας ύστερα από πρόσκληση των Ευρωπαϊκών διμερών επιμελητηρίων. Στην ομιλία του ο Κος Jarai Zsigmond τόνισε ότι με το πέρας των εκλογών θα πρέπει να αρχίσει άμεσα την αναδιοργάνωση για περικοπή εξόδων (όπως απόσυρση υποσχέσεων που αφορούν αύξηση κοινωνικών εξόδων) και ζήτησε τη τοποθέτηση ενός διεθνούς ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να εξετάσει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της Ουγγαρίας. Τέλος τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν είναι σε θέση να υιοθετήσει το Ευρώ μέχρι το 2012 ακόμα και με το ποιο αισιόδοξο σενάριο.

 

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Την Παρασκευή 12 Μαίου 2006 και ώρα 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ούγγρο - Ελληνικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου. Από τα 60 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη παρευρέθηκαν 42 μέλη. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης αναδείχτηκε ο Πρόεδρος της  Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας  κ. Θεόδωρος Σκεύης και Γραμματέας ο κ. Ηλίας Αραπατσάκος. Στη Γενική συνέλευση το Δ.Σ του Επιμελητηρίου παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό  από 1 Ιανουαρίου 2005 – 31 Δεκεμβρίου 2005 και τον οικονομικό απολογισμό από 1 Ιανουαρίου 2006 – 12 Μαΐου 2006 τους οποίους τα μέλη ψήφησαν ομόφωνα. Επίσης το συμβούλιο παρουσίασε και τον Προγραμματισμό για το 2006 που επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα βοηθήσει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που τυχών αντιμετωπίζουν τα μέλη.