Γαλάζιος Δούναβης                                

Υπεύθυνος: Στρίκα Αλέξανδρος                                                         Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 – Τεύχος 4ο 

Σύνταξη: Γεωργιλάς Κωνσταντίνος

Το μηνιαίο δίγλωσσο περιοδικό του Έλληνο – Ουγγρικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τηλ.: +36-1/3361880  WEB: www.grhuchamber.hu      E-mail: grhuchamber@axelero.hu

ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


 

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Στις 3 Ιουνίου 2005 και ώρα 14,30 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του επιμελητηρίου η όγδοη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε σαν προσκεκλημένος από τη διοίκηση ο κ. Β. Σταματόπουλος, μέλος του επιμελητηρίου, για να απαντήσει σε ορισμένα θέματα που έθεσε η γενική συνέλευση στην τελευταία συνεδρίασή της. Επίσης η διοίκηση συζήτησε και τις μελλοντικές δραστηριότητες του επιμελητηρίου για το καλοκαίρι και περαιτέρω. 

 

Οι Ούγγροι Ολυμπιονίκες Επίτιμοι Δημότες Της Πόλης Των Αθηνών

Στις 11 Ιουνίου 2005 σε μία λαμπρή τελετή που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βουδαπέστης, οι 23 Ούγγροι Χρυσοί Ολυμπιονίκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ανακηρύχθηκαν Επίτιμοι Δημότες της πόλης των Αθηνών. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρέσβυ στην Βουδαπέστη κ. Δ. Κοντουμά, παρευρέθηκαν πέραν των Ολυμπιονικών ως τιμώμενα πρόσωπα, η αθλητική ηγεσία της Ουγγρικής Ολυμπιακής Επιτροπής με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κο Pál Schmit, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κος Αttila Ábrahám καθώς επίσης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας κος András Bársony. Στους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν της απονομής των Διπλωμάτων στους 23 Ούγγρους αθλητές, ο κος Κοντουμάς τόνισε την υπερηφάνεια που νιώθει  η Ελλάδα για τους επιτυχείς και «ονειρεμένους» Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι Ούγγροι Ανώτατοι Αξιωματούχοι συνέχισαν να συγχαίρουν την Ελλάδα για την άρτια διεξαγωγή των Αγώνων αυτών. Οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην ύψιστη τιμή που τους κάνει η Πόλη των Αθηνών, μετά δε και το πέρας 10 μηνών από την λήξη των Αγώνων, ενώ νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο τίτλος που τους απενεμήθη αφορά την πόλη που δίδαξε τα γράμματα, τον πολιτισμό και την δημοκρατία, ενώ παράλληλα  αποτελεί και την Πρωτεύουσα της χώρας που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την αρχαιότητα.

 

Η γιορτή της λήξης του σχολικού έτους 2004/2005

Στις 11 Ιουνίου 2005 και ώρα 17,00 πραγματοποιήθηκε η γιορτή της λήξης του σχολικού έτους 2004/2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο Angyalföld της οδού Dagály 15/a. Την γιορτή εκτίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δ. Κοντουμάς, ο Πρέσβυς της Ελλάδας, ο κ. George Chacalli, ο Πρέσβυς της Δημοκρατίας Κύπρου, ο κ. Θ. Σκεύης, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας, καθώς επίσης πολλοί γονείς και συγγενείς των παιδιών. Την τελετή εγκαινίασε η κα  Ε. Τσαρούχα, η διευθύντρια του σχολίου, μετά ακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα των μαθητών με πολλά ποιήματα, τραγούδια και χορούς, και στο τέλος οι μαθητές και οι δάσκαλοι αποχαιρέτησαν από τον εξαιρετικό δάσκαλο τον κ. Κ. Κακαβάκη, ο οποίος λόγο της λήξης της θητείας του θα γυρίσει στην Ελλάδα. Πριν και μετά την εκδήλωση το μουσικό συγκρότημα «Άμμος» διασκέδασε το κοινό με σκοπούς και τραγούδια από την Μικρά Ασία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση ανά τον κόσμο από την απόφαση της Κίνας για ανατίμηση του γουάν

Θετικής ανταπόκρισης από πολλές κυβερνήσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο έτυχε η απόφαση της Κίνας να αποσυνδέσει το νόμισμά της, το γουάν, από το δολάριο· ένα σύστημα που πολλοί από τους οικονομικούς εταίρους της χώρας κατηγορούσαν ότι της δίνει ένα άδικο εμπορικό πλεονέκτημα με την τεχνητή διατήρηση των ισοτιμιών σε χαμηλό επίπεδο. Από το Τόκιο έως το Σίδνεϊ, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον, οι κυβερνήσεις επαίνεσαν την απόφαση του Πεκίνου να οδηγήσει σε ανατίμηση το γουάν, σύμφωνα με την ισοτιμία που θα διαμορφώνεται πλέον με βάση ένα «καλάθι» νομισμάτων, και χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για την παραπέρα συμμετοχή της Κίνας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η κίνηση του Πεκίνου έγινε δεκτή με ανακούφιση, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε ανατίμηση του γουάν και θα δώσει ανάσα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις εκατέρωθεν του Ατλαντικού, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικό ανταγωνισμό από την Κίνα. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, οι οποίες έχουν ένα δυσθεώρητο εμπορικό έλλειμμα 162 δισ. δολαρίων με την Κίνα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά, υπήρξε πραγματική ανακούφιση σε ορισμένους κλάδους, όπως της υφαντουργίας, όπου τα κινεζικά προϊόντα αυξάνονται με κατακλυσμικούς ρυθμούς. Στην Ασία υπήρξε μεν ικανοποίηση, καθώς υπάρχει ελπίδα για σταθεροποίηση στις αγορές συναλλάγματος και θα δώσει ώθηση στο εμπόριο της περιοχής, αλλά υπήρξε κάποια επιφύλαξη, διότι υπάρχουν φόβοι ότι η άνοδος του γουάν θα οδηγήσει σε παράλληλη άνοδο και τα δικά τους νομίσματα, πλήττοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων τους. Στην Ιαπωνία, ειδικότερα, η οποία αποτελεί μία οικονομία στραμμένη προς το εξωτερικό εμπόριο, υπήρξε ευφορία για την κίνηση του Πεκίνου, παρά την αναμενόμενη άνοδο του γεν. Η Κίνα πρόσφατα ξεπέρασε την Ιαπωνία ως το νούμερο ένα εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, αλλά οι τριμερείς εμπορικές σχέσεις είναι τόσο περίπλοκες, ώστε εκτιμάται ότι τα όποια οφέλη σε ένα τομέα θα αντισταθμιστούν από απώλειες σε κάποιον άλλο.

 

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερομηνία /Ώρα /  Τόπος

Δραστηριότητα

15-16 Σεπτεμβρίου  2005

Helexpo 70η Διεθνής Εμπορική Αγορά

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πηγή:MNB

€/ HUF

$/HUF

€/USD

BUX

BUBOR

FDI (M )

Πληθωρ.(5/05)

Α.Ε.Π

Έλλειμα (Μ €)

26 Ιουλίου 2005

245,49

204,35

1,19850

20168

6,75%

881

3,8 %

2,1 %

-608,1

 

ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

 

*      Η Διοίκηση και η σύνταξη θα χαρεί πολύ στο να δημοσιεύσει νέα των μελών μας.

*      Στο μεταξύ Καλό Καλοκαίρι και Καλές Διακοπές.

 

Αποχαιρετισμός του Ακολούθου Αμύνης Συνταγματάρχη κ. Σταμάτη Γκαμαράζη

Σε τελετή που διοργανώθηκε στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στις 6 Ιουλίου, οι Έλληνες της Ουγγαρίας αποχαιρέτησαν τον Συνταγματάρχη Σταμάτιο Γκαμαράζη του οποίου έληξε η πολύπλευρη υπηρεσία του στην Ουγγαρία  ως Προϊσταμένου στο Γραφείο Ακολούθου Αμύνης. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν για να τιμήσουν την συμμετοχή και προσφορά του στρατιωτικού στην εδώ ελληνική ομογένεια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ.κ. Μιχαήλ με τους εδώ συνεργάτες του, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας κος Θ. Σκεύης, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης κος Λ. Κοράνης,  σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μπελογιάννης με επικεφαλή τον Δήμαρχο κο. Κ. Ριζογιάννη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας κος Α. Στρίκκα καθώς και πλήθος επιχειρηματιών. Όλο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας φανερά συγκινημένο, δια στόματος του επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας Πρέσβυ κο Δ. Κοντουμά αποχαιρέτισε τον καταξιωμένο συνεργάτη του, συνοψίζοντας ότι το υπηρεσιακό έργο και η ανεκτίμητη προσφορά του κου Συνταγματάρχη κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του άφησε χαραγμένα σημάδια ήθους, εργατικότητας και πλήρους εμπιστοσύνης στην ελληνική ομογένεια της Ουγγαρίας.

 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του ουγγρικού επιμελητηρίου

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 ο κος Αλέξανδρος Στρίκας, ο Πρόεδρος, και η κα Edit Vengrinyák, η βοηθός του επιμελητηρίου μας πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο Ουγγρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Τους δέχτηκαν ο κος Péter Dunai, ο Γενικός Γραμματέας, και η κα Dr. Tényiné Stark Mária, η Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να αναπτυχθεί πιο στενή επαφή ανάμεσα στα δύο επιμελητήρια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κος Πρόεδρος τους παρουσίασε το επιμελητήριό μας, και συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όχι μόνο με το κεντρικό, αλλά και τα τοπικά επιμελητήρια της χώρας.

 

Οι Ούγγροι αυξανόμενα δυσαρεστημένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Βάση μίας έρευνας από την Eurobarometer(9/5-14/6) λιγότεροι Ούγγροι κατά 7% είναι ικανοποιημένοι από την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε σε σχέση με 6 μήνες πριν όπου το ποσοστό ανερχόταν στο 49%, αλλά ακόμα ευελπιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Έτσι οι Ούγγροι ανεβαίνουν στην 4η θέση ανάμεσα στα ποιο προβληματισμένα έθνη μετά από τους Μαλτέζους, Αυστριακούς και Βρετανούς. Η έρευνα δείχνει ότι κυρίως τα παλαιά μέλη είναι αυτά που παραμένουν ικανοποιημένα . Επίσης 71% των Ούγγρων εμπιστεύονται το Ευρωκοινοβούλιο έναντι 52% μέσου όρου που επικρατεί στις χώρες κράτη μέλη και 65% εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή επιτροπή έναντι 46%. Τέλος 78% υποστηρίζει το Ευρωσύνταγμα  και 66% την περαιτέρω εξάπλωση της Ε.Ε (http://www.gesis.org/en/data_service/eurobarometer/)

 

Συνεχίζεται η μείωση του πληθυσμού:

O αριθμός των νέων γεννήσεων το διάστημα Ιανουάριο-Μάιο 2005 αυξήθηκε έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2004 αντισταθμίζοντας μερικώς την μεγάλη αύξηση θανάτων βάση της κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα γεννήθηκαν 39.400 μωρά και υπήρξαν 59.700 θάνατοι δημιουργώντας ένα έλλειμμα 20.300 ανθρώπων το οποίο όμως μειώνεται στο 12.000 λόγω της συνεχόμενης μετανάστευσης. Στα τέλη Μαΐου στην Ουγγαρία σημειώνεται πληθυσμός 10.086.000 με 9,4 γεννήσεις και 14,3 θανάτους ανα 1000 άτομα. Τέλος για το ίδιο διάστημα παρατηρείται μείωση γάμων κατά 2% (14.000 γάμοι)

 

Αύξηση των μισθών κατά 12,1%

Οι μικτοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 11,5% και οι καθαροί κατά 12,1% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.Η αύξηση αυτή έρχεται από 7,2% (μικτοί) και 8,6%(καθαροί) από τον ιδιωτικό τομέα και  20%(μικτοί) και 19,3%(καθαροί) από το δημόσιο τομέα. Ο μέσος μικτός μισθός καθορίζεται στις 157.200 Φιορίνια και 102.500 Φιορίνια ο καθαρός μισθός. Συγκεκριμένα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 143.000 Φιορίνια (μικτά) και 95.700 Φιορίνια (καθαρά) ενώ στο δημόσιο 191.300 και 119.000 αντίστοιχα. Ο αριθμός των υπαλλήλων παρέμεινε αμετάβλητος στα 2.780.000 μετά από αύξηση 0,4% στον ιδιωτικό και 1,4 % μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα(Πηγή: Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία)

 

ΔΙΑΦΟΡΑ

Φέτος δε θα επαναληφθεί η «παραλία της Βουδαπέστης»:

Φέτος δε θα επαναληφθεί η παραλία της Βουδαπέστης στις όχθες της Πέστης  καθώς η διοργανώτρια εταιρεία δε κατάφερε να καταθέσει την απαιτούμενη εγγυητική με τη συναίνεση του ΧΙΙΙ διαμερίσματος, οδηγώντας μάλλον τις δύο πλευρές σε δικαστική διαμάχη. Ωστόσο έγινε αποδεχτή αίτηση άλλης διοργανώτριας εταιρείας για «παραλία» στις όχθες του Δούναβη από τη μεριά της Βούδας

Νέο ρεκόρ παρατηρείται στη λιανική τιμή της Βενζίνης των 95 οκτανίων φτάνοντας τα επίπεδα των 265-275 HUF/Lt.