Γαλάζιος Δούναβης                                

Υπεύθυνος: Στρίκα Αλέξανδρος                                                         Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005  – Τεύχος 3ο 

Σύνταξη: Γεωργιλάς Κωνσταντίνος

Το μηνιαίο δίγλωσσο περιοδικό του Έλληνο – Ουγγρικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τηλ.: +36-1/3361880  WEB: www.grhuchamber.hu      E-mail: grhuchamber@axelero.hu

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην αυτοδιοίκηση των Ελλήνων η ετήσια Γενική Συνέλευση με θέματα αλλαγής καταστατικού,οικονομικοί απολογισμοί τωρινής αλλά και τέως διοικήσεων, αλλαγή έδρας επιμελητηρίου,αύξηση ετήσιας συνδρομής. Σχετικά με τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση η τροποποίηση πολλών άρθρων του καταστατικού, η αλλαγή της έδρας του επιμελητηρίου στο χώρο της αυτοδιοίκησης των Ελλήνων, και ο οικονομικός απολογισμός της τωρινής διοίκησης για το διάστημα 3/12/2004 – 31/3/2005. Επίσης καθορίστηκε η ετήσια συνδρομή για το έτος 2006 στις 30.000 φορίνια Τέλος η διοίκηση έλαβε εντολή από τη Γενική Συνέλευση να διερευνήσει τις δαπάνες  και τα έσοδα  για τη περίοδο υπό τη διοίκηση της Κας Πολιτίδου. 

 

Συνάντηση Τουριστικών γραφείων στην Πρεσβεία

Στις 8 Απριλίου 2005 οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων Andromeda Travel, Anett Tours, Dias Zeus Travel, Helios Club Travel, Sia & Leo Travel και Theo Tours συγκεντρώθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδος μετά από την πρόσκληση του κ Δ. Κοντούλα -Πρέσβη της Ελλάδος για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης Utazás 2005 και άλλα τουριστικά θέματα και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως είναι π.χ. η πολύωρη παραμονή των λεωφορείων στα σύνορα στην ακμή της σεζόν και η βίζα της Σκοπιάς που δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων εξέφρασαν την κοινή επιθυμία τους να γίνει πιο απρόσκοπτη η διάσχιση της Βουλγαρίας. Εχτός άλλων  συζητήθηκε η αποτελεσματικότητα της τουριστικής καμπάνιας του ελληνικού κράτους «Ζήσε το ελληνικό θαύμα» καθώς επίσης και η κινητικότητα που παρουσιάζουν τα γραφεία για το καλοκαίρι του 2005.

 

Η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Βουλής στην Βουδαπέστη

Η κα Άννα Μπενάκη, η οποία ήρθε πρόσφατα στη Βουδαπέστη για να λάβει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., επισκέφτηκε τα Γραφεία της Αυτοδιοίκησης  Ελλήνων Ουγγαρίας, όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ομογένειας. Η κα Μπενάκη εξέφρασε την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τους Έλληνες που ζουν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις αναπηρικές συντάξεις, την ελληνική εκκλησία της Βουδαπέστης και εκπαιδευτικά θέματα.

 

Συνάντηση πρεσβείας και εταιρειών φρούτων και λαχανικών.

Την Τρίτη, 10 Μαΐου 2005, πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Επιμελητηρίου συνάντηση του εκπροσώπου της

Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χρήστου Φαρμάκη, Συμβούλου Α΄ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με τους εδώ εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα φρούτων και λαχανικών. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τομέα κυρίως των νωπών φρούτων, έγινε αποτίμηση των δραστηριοτήτων τους για την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2004 και Απριλίου 2005 και ιδιαίτερα στην εισαγωγή του ελληνικού πορτοκαλιού, ενώ συμπληρώθηκε και ερωτηματολόγιο αναφορικά με ενέργειες – δράσεις που θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον προκειμένου το ελληνικό νωπό φρούτο να διατηρηθεί και να επανακτήσει το χαμένο έδαφος στην ουγγρική αγορά από τον σκληρό ανταγωνισμό που προέρχεται κυρίως από άλλες μεσογειακές χώρες. 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πηγή: MNB – BUX

Euro/ HUF

USD/HUF

EUR/USD

BUX

BUBOR

26- Μαΐου 2005

253,93

202,54

1,2533

16953

7,25 %

 

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Ημερομηνία /Ώρα /  Τόπος

Δραστηριότητα

5-9 Ιουνίου / Εκθεσιακό κέντρο Πειραιά

Ποσειδώνεια 2006 – Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση

9 Ιουνίου / 16.00-18.00/ Corinthia Grand Hotel Royal(Erzebet Krt 47)

Αυστριακή ημέρα Γαστρονομίας

13-14 Ιουνίου /.../ Θεσσαλονίκη

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ανάπτυξης Εξαγωγών

 

ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

 

*      Από 1η Απριλίου ο Κος Στρίκας Αλέξανδρος ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα “new business development” στην τράπεζα “Inter – Europa Bank”

*      ειδική προσφορά από το γραφείο Sia-Leo για Αθήνα 4-7 Ιουνίου  μόνο με 43.900 huf…

Συνάντηση Διοίκησης με την επιτροπή Ε.Ε

Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 ο κος Αλέξανδρος Στρίκας, ο Πρόεδρος, ο κος Βίκτωρ Φαρατζής, ο Αντιπρόεδρος και η κα Edit Vengrinyák, η βοηθός του επιμελητηρίου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ουγγαρίας. Τους δέχτηκαν ο κος Thomas Glaser, ο αρχηγός της αντιπροσωπείας και η κα Kinga Szuli, πολιτικός εκπρόσωπος. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν το επιμελητήριό μας, και να αναπτυχθεί πιο στενή επαφή μεταξύ των δύο οργανισμών. Ο κος Στρίκας μίλησε για την δραστηριότητά και τους μελλοντικούς σκοπούς του επιμελητηρίου, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προέρχονται από ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της Ε.Ε.. Ο κος Glaser διατύπωσε ότι θα χαιρόταν στις περαιτέρω συνεργασίες σε διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων.

 

Ελληνικές Εβδομάδες στα Interspar

Την Πέμπτη 6/052005 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των δυο ελληνικών εβδομάδων που διοργάνωσε η εταιρεία Engelan σε συνεργασία με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Interspar στα 18 υπερκαταστήματα της εν λόγω αλυσίδας σε όλη την Ουγγαρία. Την έναρξη τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης κος Κοντουμάς, ο Σύμβουλος Α του Εμπορικού Τμήματος κος Φαρμάκης, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Spar κος  Feiner Peter , o Πρόεδρος της Ελληνικής μειονότητας της Ουγγαρίας Κος Σκεύης,o Πρόεδρος του Ελληνο-Ουγγρικού επιμελητηρίου κος Στρίκας ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Ελληνισμός κος Αθανασίου, εκπρόσωποι των ηλεκτρονικών και  εντύπων  μέσων ενημέρωσης και στελέχη των δυο εταιρειών. Πέραν το τέλος των δυο αυτών εβδομάδων τα προϊόντα θα βρίσκονται στα ράφια των πολυκαταστημάτων για περίοδο  τουλάχιστον τριών μηνών. Η εταιρεία Engelan θέλει δημόσια να ευχαριστήσει όσους με τον ένα η άλλο τρόπο βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εντυπωσιακή αύξηση του δανεισμού σε ξένα νομίσματα από νοικοκυριά της Ουγγαρίας, που δελεάζονται από την προοπτική ευνοϊκότερων επιτοκίων, θέτει σε κίνδυνο πολλούς πολίτες της χώρας, ειδικά στην περίπτωση που παρατηρηθεί έντονη υποχώρηση στο φορίνι. Αλλά και η συνεπαγόμενη μείωση του δανεισμού αποτελεί παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του ουγγρικού νομίσματος, περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και ασκώντας πιέσεις στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς το σύνολο του χρέους που βάρυνε τα νοικοκυριά της Ουγγαρίας ανερχόταν σε 4.000 δισ. φορίνια (20,15 δισ. δολάρια) σε μια χώρα με πληθυσμό που μόλις υπερβαίνει τους 10 εκατ. κατοίκους. Περίπου το 1/3 του χρέους ήταν σε ευρώ ή ελβετικά φράγκα .Με το βασικό επιτόκιο στην Ουγγαρία στο 7,50% -το υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.- οι ουγγρικές οικογένειες δεν περνούν σε δεύτερη σκέψη προτού επιλέξουν μεταξύ ενός δανείου σε φιορίνια ή ενός δανείου σε ελβετικά φράγκα, όταν θελήσουν να αγοράσουν νέα κατοικία ή αυτοκίνητο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των αγορών καινούργιων αυτοκινήτων μέσω χρηματοδοτικού δανείου διεκπεραιώθηκε σε ξένο νόμισμα .Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τα ουγγρικά νοικοκυριά για τους συναλλαγματικούς κινδύνους όταν υπογράφουν τα σχετικά έγγραφα.

Ναυτεμπορική 20 Μαϊου 2005

 

 

Στις 21/05/2005 διοργανώθηκε ο διαγωνισμός της Eurovision στον οποίο καλεστήκαμε να συνεισφέρουμε με την υπερψήφιση της ελληνικής συμμετοχής ενός τραγουδιού που απέχει από το να χαρακτηριστεί Ελληνικό από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Ελληνική μουσική μήπως; Αλίμονο! Καμία σχέση με κανενός είδους ελληνικής φόρμας. Αλήθεια σας θυμίζει η μουσική του τραγουδιού αυτού την ελληνική μουσική κουλτούρα; Μας καλείτε μήπως να ξεχάσουμε την ελληνική κουλτούρα; Τουλάχιστον θα έλεγε κάποιος θα ακουστεί η Ελληνική γλώσσα. My number one. Σας θυμίζει καθόλου ελληνικά; Η επίσημη ελληνική συμμετοχή σε Αγγλική γλώσσα. Μας καλείτε μήπως να ξεχάσουμε την ελληνική γλώσσα; Και τελικά η ελληνική εκπροσώπηση αναδείχθηκε σε εθνικό θέμα: σύσσωμο το Ελληνικό κράτος, υπουργεία, τηλεοράσεις, πρεσβείες, φορείς στην υπηρεσία της Ελληνικής υποψηφιότητας. Μιας υποψηφιότητας που έτσι και αλλιώς σιγοντάρει επιχειρηματικά συμφέροντα (δισκογραφικές εταιρίες, συμβόλαια σε παραγωγούς κ.τ.λ.). Και σωστά, γιατί το ελληνικό κράτος να μην βοηθά τις ελληνικές εξαγωγές; Μια Ελλάδα που δυσκολεύεται στην οικονομική της ανάπτυξη, στην παροχή πόρων και γνώσεων στην προώθηση των εξαγωγών της δεν φείδεται κόπου και χρημάτων στην προώθηση μιας συμμετοχής που απέχει από το να χαρακτηριστεί διαγωνισμός μουσικής.

Και ελάτε εσείς φίλοι που συγκινήστε από την ελληνική μουσική και ποίηση να διοργανώσουμε μια ελληνική βραδιά με τραγούδια τσιμπούσι και χορό για να νιώσουμε ακόμα Έλληνες, να συγκινηθούμε, να αγαπηθούμε, να θυμηθούμε. Ελάτε να το κάνουμε σήμερα. Όσο τουλάχιστον μας επιτρέπεται. Γιατί από την ώρα που η ελληνική συμμετοχή έχει αναδειχθεί σε εθνικό θέμα πρώτου μεγέθους ίσως εμείς που δεν την σιγοντάρουμε να είμαστε τελικά ανθέλληνες. ΛΕΤΕ;

Φαρατζής Βίκτωρας