Γαλάζιος Δούναβης                                

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 2005 – Τεύχος 2ο                                                  Σύνταξη: Γεωργιλάς Κωνσταντίνος

Το μηνιαίο δίγλωσσο περιοδικό του Έλληνο – Ουγγρικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τηλ.: +36-1/3361880  WEB: www.grhuchamber.hu      E-mail: grhuchamber@axelero.hu


 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Ουγγρικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου κατ’αρχήν για την εκλογή σας και, βεβαίως, για τις πρωτοβουλίες σας. Η Πρεσβεία, και εγώ προσωπικά με τους συνεργάτες μου, θα είμαι πάντα συμπαραστάτης σας σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση, αυτή δηλαδή της αύξησης των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ουγγαρίας. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, κάθε ένας με τις δυνάμεις του και με τις ιδέες του, να διαφοροποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις οικονομικές σχέσεις μας σε όλους τους τομείς (τουρισμός, τρόφιμα, υπηρεσίες, οικοδομικά υλικά, γούνα κ.λ.π.)

                                                                                                                Ο Πρέσβυς

Δημήτριος Κοντουμάς

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συναντήσεις Διοίκησης- αλλαγή έδρας

Μετά την εκλογή του το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πέντε συνεδριάσεις όπου μέσα σε ένα κλίμα ενότητας εργάζεται εντατικά για την αναβάθμιση του επιμελητηρίου. Μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας του επιμελητηρίου στα γραφεία της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων. Η απόφαση αυτή που έγινε αποδεκτή από το συμβούλιο της αυτοδιοίκησης και θα πρέπει να υπερψηφισθεί στην επόμενη γενική συνέλευση, θα αποφέρει πολλές θετικές συνέργειες και στους δύο φορείς.

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας στη Βουδαπέστη

Στις 23 Φεβρουαρίου 2005  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας με τον κο Αθανάσιο Νάκο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών. Από την Πρεσβεία συμμετείχαν στη συνάντηση ο κος Χατζόπουλος (Σύμβουλος) και ο κος Μπαρμπαλιάς (εκπρόσωπος τύπου) και από το επιμελητήριο ο κος Στρίκας Α. (πρόεδρος), η κα Κανάκη Ε. (γενικός γραμματέας), ο κος Φαρατζής Β. (αντιπρόεδρος Β’), η κα Δαρδάλη Κ , o κος Ζερίτης Π., η κα Πολιτίδου Μ. και ο κος Σταματόπουλος Β., καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Αυτοδιοικήσεων και του Οργανισμού της Νεολαίας. Ο κος Υφυπουργός μίλησε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μετά ακολούθησαν ερωτήσεις που αναφέρθηκαν στη σύνταξη και την αποζημίωση των προσφύγων της Oυγγαρίας.

Συγκέντρωση εισαγωγέων εσπεριδοειδών.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2005  πραγματοποιήθηκε συνάντηση εισαγωγέων εσπεριδοειδών όπου και παρεβρέθηκαν οι κ. Γ. Παπαβραμίδης , Α. Συμεωνίδης , Α.Γκέρτσου ,Β. Φαρατζής, ο εμπορικός ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας  Α. Κουρούσης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ Α. Στρίκας που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απόφασης της διοίκησης του επιμελητηρίου για ομαδοποίηση των μελών ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός προβλημάτων και η  επίλυσή τους. Στην συνάντηση  αναφέρθηκε το πρόβλημα των ιδιαίτερα χαμηλών ποσοτήτων στις εισαγωγές εσπεριδοειδών από Ελλάδα για την περίοδο 2004/2005 βάση των μελών που παραβρέθηκαν (συγκεκριμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας  θα δημοσιευθούν αργότερα).Συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα όπως η πολιτική τιμών των πολυκαταστημάτων που έχει στην πλειονότητα της σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ,η προώθηση των Ελληνικών εσπεριδοειδών με τη βοήθεια του εμπορικού τμήματος και η δυνατότητα παρέμβασης στα πολυκαταστήματα μέσα από συναντήσεις με τους υπευθύνους αυτών  τονίζοντας τα πλεονεκτήματα των ελληνικών εσπεριδοειδών. Επίσης  εξετάστηκε η δυνατότητα για συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και τις Ελληνικές αρχές για την ίση μεταχείριση των εισαγωγέων και τη  βελτίωση της εξαγωγικής ποιότητας αντίστοιχα. Τέλος συζητήθηκε η πιθανή διεύρυνση  του επιμελητηρίου κατά πόσο θα έδινε μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης και επίλυσης των προβλημάτων αυτών.

 

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ

Καινούργια γραμμή Μετρό στη Βουδαπέστη

Τελικά μετά από πολλές αναστολές(από το 1972!!!), αποφασίστηκε η υλοποίηση της 4ης γραμμής Μετρό που θα συνδέει το Ν.Δ κομμάτι της πόλης με το Β.Δ.(10,6 Χλμ. γραμμές με 14 σταθμούς, υπερσύγχρονοι συρμοί)Το έργο θα κοστίσει 1.167 Εκατομμύρια Ευρώ και το κόστος του θα καλυφτεί 70% από το κράτος και 30% από το δήμο της Βουδαπέστης. Για τις ανάγκες υλοποίησης η Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων θα παραχωρήσει δάνειο ύψους 875 εκατομμυρίων Ευρώ(75%).Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέχρι το 2009 και 2010.

Πηγή: MNB – BUX

Euro/ HUF

USD/HUF

EUR/USD

BUX

BUBOR

28- Μαρτίου 2005

246,73

192,10

1,2934

16764

7,51 %

 

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερομηνία /Ώρα /  Τόπος

Δραστηριότητα

Παρασκευή 15 Απριλίου/17.00/ Αυτοδιοίκηση Ελλήνων

Γενική Συνέλευση επιμελητηρίου

 

 

Συνάντηση με τον κο Κουρούση

Στις 2 Μαρτίου 2005 ο Πρόεδρος κος Α. Στρίκας και η Ταμίας κα Γ. Χειμωνάκη επισκέφτηκαν στο γραφείο του τον Κο Α. Κουρούση (Σύμβουλο Α’ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας) για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο επιμελητήριο και την πρεσβεία καθώς και τα σχέδιά τους ως προς το μέλλον. Κατά την διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η αναγκαιότητα της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών για την υλοποίηση των στόχων.Ο Κος Στρίκας δήλωσε: «Η πρόθεσή μας είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις, η αμοιβαία ροή πληροφοριών και να οργανωθούν κοινά προγράμματα στο μέλλον, και ταυτίζεται με την πρόθεση του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας».

Ελληνική μέρα στο Ι.W.C

Στις 9 Μαρτίου 2005 διοργανώθηκε Ελληνική Μέρα από το ΙWC (International Women’s Club) υπό την αιγίδα του επιμελητηρίου μας στην αίθουσα χορού του Hotel Marriott  για να παρουσιάσει γενικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και ειδικά γαστρονομίας στους ξένους. Πολλά μέλη του επιμελητηρίου μας επισκέφθηκαν την εκδήλωση,συνδράμανε με την αγορά λαχνού και συμμετείχαν στη δοκιμή φαγητών. Στο πρόγραμμα έλαβε μέρος μεταξύ άλλων το χορευτικό συγκρότημα «Χελιδονάκι» και ο Ανγελίδης Βασίλης με το συγκρότημά του παρουσίασαν ένα καινούριο μουσικό-χορευτικό show. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς την επισκέφθηκαν άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και εντυπωσιάστηκαν με την πολιτισμική αυτή ανταλλαγή στοιχείων.  Ευχαριστούμε κάθε συντελεστή,την κα Μαριάννα Glover (Αντιπρόεδρο του Ι.W.C) και τους βοηθούς της για την επιτυχή αυτή εκδήλωση.

Προβολή της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα»

Στις 20 Μαρτίου 2005 ώρα 14.00-17.00 στο σινεμά του ΜΟΜ Park πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» υπό την οργάνωση του επιμελητηρίου, η οποία προβλήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός αστροφυσικού που ήρθε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας του διωγμού του 1964, όταν απελάθηκαν όσοι Κωνσταντινουπολίτες δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβυς της Ελλάδας ο κος Δ. Κοντουμάς, ο κος Δ. Χατζόπουλος (Σύμβουλος Α’), ο κος Σ. Γκαμαράζης (Στρατιωτικός ακόλουθος), ο κος Σκεύης (Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας), εκπρόσωποι της Τουρκικής πρεσβείας και επιμελητηρίου, πολλά μέλη μας  και πολλοί άλλοι καλεσμένοι από διάφορες χώρες. Μετά από την προβολή ακολούθησε δεξίωση με φαγητά βασισμένα πάνω σε Πολίτικες συνταγές προσφορά των εταιρειών «Artosz kft.» και «Yasοο kft».

 

Τουριστική Έκθεση Βουδαπέστης «UTAZÁS 2005»

Στις 17-20 Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε η 28η Τουριστική Έκθεση Βουδαπέστης UTAZÁS 2005 στον εκθεσιακό χώρο της Hungexpo. Στην φετινή έκθεση συμμετείχαν 46 χώρες με τιμώμενη χώρα την Ιορδανία, ενώ από ουγγρικής πλευράς την τιμητική του είχε ο νομός Βékés. Στα 19.000 τ.μ. της έκθεσης είχε κανείς την ευκαιρία να επισκεφτεί 216 περίπτερα από την Ουγγαρία και 171 από διάφορες χώρες του Εξωτερικού. Στην έκθεση συμμετείχε και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) με συνεκθέτες από την περιφέρεια Κρήτης και Ιονίων Νήσων, τις Νομαρχίες Χαλκιδικής , Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Καβάλας, την Helexpo-Philoxenia, τον Ροδιακό Οργανισμό Τουρισμού και την Anek Lines. Στην έκθεση συμμετείχε επίσης με δικό της περίπτερο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης καθώς και πολλά τουριστικά-ταξιδιωτικά γραφεία ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στο πλαίσιο της οργάνωσης από ελληνικής πλευράς παρέστη ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.) ο κος Κων/νος Κουσκούκης. Επίσης στην έκθεση επισκέφτηκε και 15-μελής επιχειρηματική επιστολή από την Θεσσαλία (Λάρισα και Καλαμπάκα) που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνικής Ανάπτυξης. (ΚΕΤΑ) Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον Διευθυντή τον κο Ιωάννη Κολοβό. Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Τουρισμού της τιμώμενης χώρας Ιορδανίας, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, τουριστικών οργανισμών, τουριστικών επιχειρήσεων και ταξιδιωτικών γραφείων.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

v      Από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου εκτός της αεροπορικής εταιρείας MALEV θα πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Αθήνας και η εταιρεία Wizz Air

v      Από σήμερα ο γαλάζιος Δούναβης και στο www.greekcafe.net

v     Όσα Ελληνόπουλα απόφοιτοι Λυκείου επιθυμούν να φιλοξενηθούν(στην Κρήτη) και να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα πανεπιστημιακών σπουδών στο τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα που τους εξασφαλίζει μία επιτυχή διεθνή καριέρα να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του επιμελητηρίου.