Γαλάζιος Δούναβης                                

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 – Τεύχος 1ο                        Σύνταξη: Γεωργιλάς Κωνσταντίνος

Το δίγλωσσο περιοδικό του Έλληνο – Ουγγρικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου

Τηλ.: +36-1/3361880  WEB: www.grhuchamber.com     E-mail: grhuchamber@axelero.hu

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ


 

Η νέα διοίκηση του επιμελητηρίου δημιούργησε τη δίγλωσση μηνιαία έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση υπό την επωνυμία «Γαλάζιος Δούναβης». Επιλέξαμε αυτό το όνομα για διαφόρους λόγους που θα προσπαθήσω να εξηγήσω με λίγα λόγια: Γαλάζιος γιατί γαλάζιο είναι το χρώμα της Θάλασσας , του Ουρανού και το χρώμα της σημαίας μας,Ο Δούναβης είναι ένα από τα σύμβολα της Ουγγαρίας αλλά και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με μεγάλη εμπορική σημασία.Σκοπός μας στο επιμελητήριο είναι να γίνουμε μία γέφυρα που θα ενώνει συμβολικά αλλά και οικονομικά την Ουγγαρία και ευρύτερα την κεντρική και ανατολική Ευρώπη με την Ελλάδα. Θα Θέλαμε να δούμε τον Δούναβη ποιο γαλάζιο, όχι μόνο από οικολογική άποψη αλλά με την έννοια της ισχυρότερης Ελληνικής συμμετοχής στις χώρες που αυτός διασχίζει Για αυτόν το σκοπό  είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία και τις Ελληνικές αυτοδιοικήσεις Ουγγαρίας. Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι η ενδυνάμωση της επικοινωνίας της διοίκησης με τα μέλη και όλους τους ενδιαφερόμενους για τα δρώμενα του επιμελητηρίου. Οτιδήποτε  ιδέες , άρθρα, ανακοινώσεις που είναι συμβατές με τις αρχές του επιμελητηρίου είναι ευπρόσδεκτες από τη σύνταξη της έκδοσης αυτής και με χαρά μας θα τις δημοσιεύσουμε.                                                                                                                                           Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Αλέξανδρος Στρίκας – Πρόεδροs

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Εκλογές

Στις 6 Νοεμβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε στο Hotel Stadion η εκλογική Γενική Συνέλευση όπου  σύμφωνα με το καταστατικό του επιμελητηρίου εκλέχτηκε καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τα εξής 9 μέλη:

Στρίκας Αλέξανδρος  – Πρόεδρος

Χαχόπουλος Βασίλειος – Αντιπρόεδρος Α’

Φαρατζής Βίκτωρας – Αντιπρόεδρος Β’

Κανάκη Ελένα – Γενικός Γραμματέας

Χειμωνάκη Γκαμπριέλλα – Ταμίας

Αγραφιώτης Δημήτρης

Δαρδάλη Αικατερίνη

Κουτής Δημήτρης

Σιώμος Ιωάννης

Χατζηπαύλου Αντώνης – αναπληρωματικό μέλος

Λαδάς Παναγιώτης- αναπληρωματικό μέλος

 

Η καινούργια Διοίκηση ανέθεσε τα καθήκοντα και τους τομείς των δραστηριοτήτων των μελών ως εξής :

Τρόφιμα – Φαρατζής Βίκτωρας

Γενικό Εμπόριο - Χαχόπουλος Βασίλειος

Τουριστικός  τομέας – Κανάκη Ελένη

Μάρκετινγκ και Υπηρεσίες –Κα Χειμωνάκη

Πληροφορική – Αγραφιώτης Δημήτρης

 

Μετά από την παραίτηση του Κου Σιώμου στις 19 Ιανουαρίου νέα καθήκοντα αναλαμβάνει ο Κος Χατζηπαύλου Αντώνης.

 

Επιχειρηματική αποστολή της Κύπρου

 

Στις 7 Φεβρουαρίου 2005 υπό την οργάνωση του ITDH και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος συνοδεύονταν από μια επιχειρηματική αποστολή της μεγαλονήσου. Στα πλαίσια της επίσκεψης οργανώθηκε μια κύπριο-ουγγρική επιχειρηματική συνάντηση στην έδρα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουδαπέστης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

 

Ενδυνάμωση του Φορινιού κάτω από τα επίπεδα του 243 μετά την πτώση των επιτοκίων

 

Το Ουγγρικό Φορίνι δυνάμωσε στα επίπεδα του 242,35/242,68 έναντι του  Ευρώ την εβδομάδα που διανύουμε μετά από την ,μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ,πτώση των βασικών επιτοκίων κατά 75 bps. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του 8,25% με σκοπό τη συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων αλλά πολλοί αναλυτές θεώρησαν τη κίνηση αυτή ως μήνυμα της κεντρικής τράπεζας έναντι του ισχυρού φορινιού. Η κεντρική τράπεζα είναι φανερό οτι δε θέλει  το Φορίνι να βρίσκεται τόσο κοντά στο άνω όριο της μπάντας του ±15% (ήδη +13,98%) το οποίο θα την αναγκάσει να κάνει δραστικές επεμβάσεις φέρνοντας σοβαρές αναταράξεις στην αγορά. Αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται άλλα μακροοικονομικά στοιχεία περιορίζοντας έτσι την απόδοση του φορινιού μόνο στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων της αγοράς.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

v      Το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος μας στέλνει κατά καιρούς λίστες με ελληνικές εταιρείες που ψάχνουν συνεργάτες στην Ουγγαρία.

v      Στο επιμελητήριο λειτουργεί υπηρεσία περισυλλογής βιογραφικών σημειωμάτων  για ελληνόφωνα άτομα που αναζητούν εργασία.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του επιμελητηρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου δίγλωσσου εντύπου του Ελληνο-Ουγγρικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου, απευθύνω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου στα μέλη του και τις ευχές μου για συνεχείς επιτυχίες στην επιχειρηματική τους δράση.Πιστεύω ότι το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, του οποίου σκοπός είναι η στενότερη εμπορικοοικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των μελών για θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους, θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην αποστολή του, τόσο με το παρόν έντυπο για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα εμπλουτισθεί με ακόμη περισσότερη πληροφόρηση στο μέλλον, όσο και με άλλες εκδηλώσεις εμπορικού ενδιαφέροντος. Καθ΄ όσον με αφορά θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στην πρόοδο του θεσμικού αυτού οργάνου παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στις προσπάθειες για επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του και γενικότερα των συμφερόντων των δύο χωρών. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Α. Κουρούσης

Γενικός Σύμβουλος Β΄ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ελληνική Πρεσβεία Βουδαπέστης

 

 

 

Foodapest – αποστολή ΚΕΤΑ Θεσσαλίας

Στις 23-26 Νοεμβρίου 2004 διοργανώθηκε πάλι στη Βουδαπέστη – όπως γίνεται κάθε δύο χρόνια – η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodapest, όπου έλαβαν μέρος πολλά μέλη του επιμελητηρίου. Στα πλαίσια της έκθεσης επισκέφτηκε την Βουδαπέστη, η πρώτη επιχειρηματική αποστολή του ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) της Θεσσαλίας. Οι 25 επώνυμες εταιρείες της Θεσσαλίας δραστηριοποιούνται στον τομέα τροφίμων και ποτών. Η Διοίκηση του επιμελητηρίου συναντήθηκε με την αποστολή και συζήτησαν τις μελλοντικές δυνατότητες συνεργασίας. Η επίσκεψή τους ήταν μια καλή ευκαιρία  για τα μέλη να επεκτείνουν τις σχέσεις τους με εταιρείες της Ελλάδας.

 

Γεύμα με τον κο János Kóka

Ο Συντονισμός των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (EU Chambers) οργάνωσε ένα γεύμα  για τα μέλη των διμερών επιμελητηρίων με επίτιμο προσκεκλημένο τον Υπουργό Οικονομικών της Ουγγαρίας Κο János Kóka, όπου και ανακοίνωσε την οικονομική πολιτική της καινούριας κυβέρνησης. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2004 στο Corinthia Grand Hotel Royal.

 

Γεύμα με τον κο Ferenc Gyurcsány.

Το επόμενο γεύμα υπό την διοργάνωση του Συντονισμού των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (EU Chambers) πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2005 στο Budapest Marriott Hotel, όπου ειδικός προσκεκλημμένος ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο κος Ferenc Gyurcsány. Από τα μέλη μας ο κος Παναγιώτης Ζερίτης-Piszke Papir,  έθεσε ερώτηση στον κο Πρωθυπουργό σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Μεταξύ  άλλων θεμάτων ο Κος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον  Εργατικό- συνταξιοδοτικό,Ενεργειακό, Φορολογικό τομέα αλλά και σε θέματα υγείας, μειονοτήτων και ανταγωνιστικότητας της Ουγγαρίας έναντι των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε και αυτών υπό ένταξη.

 

Συνάντηση με τον Πρέσβυ της Ελλάδος.

Στις 20 Ιανουαρίου 2005 πραγματοποιήθηκε μετά από  πρόσκληση του κου Πρέσβυ, μια συνάντηση μεταξύ του Πρέσβυ της Ελλάδος και των εμπόρων του επιμελητηρίου που εισάγουν ελληνικά τρόφιμα και ποτά, για να συζητηθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ουγγρική αγορά και πιθανές λύσεις τους.

 

Κοπή της βασιλόπιτας

Στις 30 Ιανουαρίου 2005 στο Εστιατόριο Joy πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου. Την καθιερωμένη δραστηριότητα τίμησαν με την παρουσία τους οι  Πρέσβεις της Ελλάδος και Κύπρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου,ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης εκπρόσωποι της πρεσβείας και πολλά μέλη του επιμελητηρίου.

Επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Απασχόλησης της Ελλάδας στη Βουδαπέστη

 

Στις 14 Φεβρουαρίου 2005 ώρα 20,00 πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στην Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας με τον κο Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Εργασίας και Απασχόλησης της Ελλάδας. Από την Πρεσβεία συμμετείχαν στη συνάντηση ο κος Κουρούσης (εμπορικός ακόλουθος , ο κος Μπαρμπαλιάς(εκπρόσωπος τύπου και ο κος Χατζόπουλος (Σύμβουλος) και από το επιμελητήριο ο κος Στρίκας Α. (πρόεδρος),ο κος Φαρατζής Β. (αντιπρόεδρος Α). Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση του Κου Υπουργού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην Ουγγαρία.

 

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Ημερομηνία /Ώρα /  Τόπος

Δραστηριότητα

Τετάρτη 9 Μαρτίου/10.00-13.00/ Ξενοδοχείο Mariott

Ελληνική Μέρα από το «International Womens Club»

Κυριακή 20 Μαρτίου/14.00-17.00/ MOM Park cinema

Προβολή ταινίας «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»

Παρασκευή 15 Απριλίου/17.00/ Αυτοδιοίκηση Ελλήνων

Γενική Συνέλευση επιμελητηρίου